e-mail: [email protected]

Stambeno-poslovno-rekreacioni kompleks Zimča

Firma „Abras Company“ d.o.o. Visoko, u sinergiji sa Općinom Visoko, ima namjeru da izgradnjom „Stambeno-poslovno-rekreacionog centra Visoko“ postigne uspješnu investiciju i podigne nivo kvaliteta života građana ove općine, ali i kantona u kojoj se ova općina nalazi. Izgradnja ovog kompleksa ima višestruki značaj kako za investitora tako i za samu općinu Visoko. Planirano je da cjelokupan kompleks, koji se proteže na 400.000 m2, bude okončan za tri godine te da se u njemu otvori više od 100 radnih mjesta.

Do sada je uloženo više od 1,5 miliona KM, dok se do okončanja radova očekuje investiranje više od 20 miliona KM. Prednost u izvođenju građevinskih radova bit će data domaćim firmama, što znači dodatnu podršku angažiranju domaće radne snage.

Dodatna vrijednost ovog projekta ogleda se u činjenici da će bogati sadržaji Centra znatno poboljšati turističku ponudu i upotpuniti sliku Visokog kao atraktivne turističke destinacije u BiH.

tn-zimca

Polaganje kamena temeljca povodom otpočinjanja radova na izgradnji “Stambeno – poslovno- rekreacionog centra” upriličeno je 14. juna 2014. godine. Na svečanosti bili su prisutni vlasnik firme „Abras Company“ Ahmed Alabras, potpredsjednik Parlamenta Bahreina Nj.E. Sheikh Adel Al Mouwda, predsjednik Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, načelnica općine Visoko Amra Babić te mnogobrojni uvaženi privrednici, zvaničnici i saradnici.

 

U svečanom obraćanju, gosti su istakli oduševljenje područjem u koji ulažu, naglašavajući ne samo prirodne ljepote nego i srdačnost stanovništva.

–  U ovu zemlju sam prvi put došao prije četiri godine, sasvim slučajno. Već sam bio odlučio pokrenuti posao u Turskoj kada sam u Istambulu čuo da se u Sarajevu održava veliki biznis forum, i to je bio povod za moj prvi dolazak u BiH. Očaran ljepotom zemlje i dobrotom ljudi, odlučio sam da dio svog posla prebacim ovdje. Da je moja odluka bila ozbiljna pokazuje i današnje postavljanje kamena temeljca. Ovim ali i drugim projektima koje namjeravamo realizirati u budućnosti, cilj nam je napraviti ugodan ambijent, te u Visoko i BiH dovesti što veći broj naših prijatelja investitora i turista. Visoko je jedan od najstarijih gradova u BiH, i već ima svoje prepoznatljive simbole. Uvjereni smo da će ovaj Centar biti još jedan od simbola države biH i Visokog. Kompleks koji počinjemo graditi danas nisu samo bazeni, šetališta i sportski tereni. To su, prije svega, nova radna mjesta – rekao je Ahmed Alabras, vlasnik firme “Abras Company“.

Izetbegović je istakao da se naša zemlja trenutno nalazi u jednoj od najizazovnijih faza, jer nas je u proteklim sedmicama pogodila prirodna nesreća katastrofalnih razmjera te su poplave i klizišta ostavili hiljade naših građana bez domova, radnih mjesta i poljoprivrednih gazdinstava.

– Koristim ovu priliku da pozovem prijatelje koji su danas sa nama da animiraju svoje vlade da učestvuju u donatorskoj konferenciji koju ćemo uskoro organizirati. Svaka pomoć u sanaciji šteta i otklanjaju posljedica je više nego dobro došla, kazao je on.

Načelnica Babić naglasila je da su strani ulagači izrazili interesovanje da investiraju u projekte na još tri lokacije s područja općine Visoko. U ovaj projekat je do sada uloženo više od 1,5 miliona KM, dok se do okončanja radova očekuje investiranje više od 20 miliona KM. Prednost u izvođenju građevinskih radova bit će data domaćim firmama.